Publicat în Hair

Rutina părului meu cu produse aprobate de metoda Curly Girl

Deoarece părul meu este roșcat de câțiva ani, a început să capete un aspect aspru, cu mult frizz și să cadă destul de mult. O perioadă am fost destul de îngrijorată de acest aspect și, la o recomandare, am început să folosesc vitaminele pentru păr de la Forcapil. Acestea sunt produse de Arkopharma  în flacoane de câte 60 sau 180 de capsule sau în cutie cu blistere de câte 20 capsule. Am ales flaconul de 180 de capsule ca să merg „la sigur”, cum s-ar spune. Deși știam despre mine că sunt o persoană care nu prea își amintește să-și ia medicamentele, am zis să o încerc și pe asta. Buuun, vreo 2 luni m-am ținut de treabă, dar nu pot să zic că am avut rezultatul pe care credeam că o să-l am.

60 lei – Farmacia Tei

Am încercat tot felul de șampoane, balsamuri, măști (atât din comerț, cât și home made), însă părul meu avea tot un aspect tern. Am zis că problema e din cauză că nu folosesc un șampon profesional. Așa că am cumpărat șamponul, balsamul (cu și fără clătire) și masca de la Wella Professionals Invigo Nutri Enrich pentru păr uscat. În ziua spălării, părul meu avea un aspect moale, strălucitor și ușor de pieptănat, însă a doua zi era la fel de aspru ca înainte să folosesc gama de produse. Altă dezamăgire, alți bani dați aiurea. Nu cred că am folosit mai mult de jumătate din tuburi atunci când m-am hotărât că trebuie să-mi schimb cu totul rutina părului.

Am încercat metoda curly girls, deși eu nu sunt creață, ci mai mult am niște “valuri” prin păr. Am zis să încep cu produse destinate oricărui buzunar ca să-mi fac o idee și să nu mai arunc cu banii pe produse care nu au niciun rezultat (așa cum am pățit cu cele de la Wella). Metoda curly girl presupune folosirea produselor de îngrijire a părului cât mai puțin nocive. Adică fără sulfați, siliconi și alcooli care usucă. Așa că mi-am făcut testele de porozitate și proteină și am pornit în căutarea produselor în funcție de aceste două lucruri. Puteți folosi și testul de pe acest site pentru a vedea de ce produse aveți nevoie.

Testul de proteină se realizează pe părul curat fără a pune măști sau balsam, preferabil după realizarea spălării finale (ajungem și acolo imediat). Se ia un fir de păr, se prinde între degete și se trage ușor. Dacă firul de păr se întinde, dar revine la forma inițială, este echilibru între hidratare și proteină. Dacă părul se întinde, dar nu revine la firma inițială, înseamnă că părul are exces de hidratare și lipsă de proteină, iar dacă firul nu se întinde, ci se rupe, înseamnă că părul are exces de proteină și lipsă de hidratare. În cazul meu, firul s-a întins, dar nu a revenit la forma inițială, așa că a trebuit să-mi achiziționez produse cu proteină.

Testul de porozitate se realizează tot pe părul curat, fără a pune măști sau balsam. Se ia, tot un fir de păr, și se pune într-un pahar cu apă. Așteaptă 4 minute și apoi observă ce se întâmplă cu acesta. Dacă firul de păr se află la jumătatea paharului, porozitatea este normală, cuticulele sunt puțin înclinate. Dacă firul se află pe fundul paharului, porozitatea este ridicată, cuticulele sunt înclinate, părul este foarte uscat și deteriorat, iar dacă firul de păr se află la suprafața apei, porozitatea este scăzută, cuticulele stau lipite una de alta.

Rezultate după testul de porozitate

Pentru mine, testul de porozitate a scos la iveală că pe anumite porțiuni părul meu are porozitate ridicată și pe altele scăzută. Asta se datorează faptului că mă vopsesc des. Mai multe despre porozitatea firului de păr puteți citi aici.

Spălarea finală, că trebuia să ajungem și aici, presupune de fapt ultima spălare cu un șampon ce conține sulfați pentru a elimina din păr siliconii și alte ingrediente care s-au depus pe firul de păr de-a lungul timpului. Se spală atât scalpul, cât și lungimile de 2-3 ori. Eu n-am avut un șampon fără siliconi, așa că am folosit un săpun lichid. Se mai poate folosi și gel de duș, însă eu la vremea respectivă nu aveam prin casă deoarece foloseam spumă de spălare.

După spalarea finală, am început să fac spălarea propriu-zisă, cu un produs aprobat de metoda curly girl, adică cu șamponul pentru copii, Schauma. De mică am fugit de această marcă deoarece îmi dadea senzația de ieftin și prost, însă a fost totul o mare greșeală! Acest șampon este foarte bun și mă înțeleg foooarte bine cu el. Îl masez doar pe scalp, apoi clătesc.

7 lei în Carrefour

După șampon, folosesc balsamul cu proteină din lapte de capră și keratină de la Ziaja. Îl pun doar pe lungimea părului, apoi îl descâlcesc cu degetele.

9 – 10 lei – DM

După ce clătesc balsamul aplic masca cu proteină din lapte de capră și keratină (tot de la Ziaja) sau masca 3 în 1 de la Garnier cu banane (ca să alternez proteina cu hidratarea pentru că, așa cum știm, ce e mult strică). Stau până la 30 de minute cu masca în cap și apoi clătesc. Mirosul de banane îmi rămâne în păr până la următoarea spălare, ceea ce este încă un plus al acestei măști.

Când mă șterg pe păr, nu mai folosesc prosop deoarece acesta absoarbe toată hidratarea pe care m-am chinuit s-o îndes în firul de păr, ci folosesc un tricou vechi. Stau puțin cu părul în prosop ca să se absoarbă apa, apoi aplic un balsam leave-in. Eu îl folosesc pe cel de la Nature box, cel cu cocos care miroase divin. După leave in, usuc, aplic la vârfuri puțin ulei de argan și sunt gata cu rutina mea.

În următoarea postare dedicată părului voi vorbi despre ingredientele bune și mai puțin bune din produsele pentru îngrijirea podoabei noastre capilare. Este foarte important să știm să citim ingredientele și astfel să alegem ce este mai bun pentru părul nostru. Persoanal, după mai bine de o lună de folosire a acestei rutine, părul s-a schimbat în bine, este moale și ador să-l pieptăn deoarece pot s-o fac cu ușurință. Nu aș mai reveni la produsele cu care mă spălam înainte. De asemenea, am uitat să menționez că mi-am achiziționat de pe naturalhysteria.ro o față de pernă din satin pentru că are numai beneficii atât pentru păr, cât și pentru ten. Printre avantaje se numără: reducerea ridurilor, părul este mai strălucitor și se evită ruperea acestuia, protejarea genelor și sprâncenelor și multe altele pe care vă invit să le descoperiți.

Voi ce rutină a părului aveți ?

Lasă un comentariu